perjantai 29. tammikuuta 2016

Takasin hommiin!

Joululomailun, sairaslomailun ja yskästä johtuneen karenssin jäljiltä on palauduttu taas treenikentille. Aloitettiin hommat valmennusryhmän kotitehtävien parista sekä Lotta Lehtisen koulutuksesta valmennusryhmässä. Lotan treeneissä back to basics- treeniä:
Perusharkka, missä peruskäännöstä, valssia ja tehtiinpä takaaleikkaustakin vika putkille. Mulla tahkusi 6.valssi, missä ajauduin koiran linjalle koska valssi tuli myöhässä/väärään kohtaan/vikasuuntaan ja aiheutti koiran laskeutumisen huonolle linjalle. Valssi valmiiksi ajoissa ja suunta viistosti seuraavaa hyppyä kohti. Tätä fiksailtiin. 

Sinnille treenivinkkinä kuolleella lelulla palkkaamista "yli" takaakierroista, että oppisi hakemaan sopivaa ponnistuspaikkaa, jotta saa paremmin voimaa takapäästään ja kääntyisi paremmalle linjalle. Samalla tulee siedätystä kuolleeseen palkkaan, jota pitäisi ylipäätään käyttää enemmän. Niinku näin, molemmin puolin tietysti:
Sehän tekee nuo takaakiertojutut vähän turhan tiukkana, siis ponnistaa niin liki siivekettä ettei saa voimaa kunnolla takapäälle ja laskeutuu helposti ristiin.

Kasihypylle piti myös käydä kääntämässä, jotta linja putkeen tuli optimaaliseksi. Tää treeni onnistui suoriltaan nappiin sitten toiseen suuntaan - Lotta tuumasi, että joko mun valssit on toispuoleiset tai jopa toisen puolen treenaamisesta opin kerrasta :D
Toisessa treenissä serpentiiniä - ratinkääntöharjoitusta siis. Tämä ehdittiin tehdä vain toiseen suuntaan (1-10). Pitää rakentaa sama treeni omin päin ja tehdä toinen puoli sekä tuo viimeinen harkka, mikä oli kolmosluokkalaisille tarkoitettu. Tämä meni ihan kohtuu ok, kun lakkasin huitomasta, pelastelemasta ja kalastelemasta :D Tällaisissa linjoissa Sinni tulee vielä kauniisti ohjaukseen, kun vaan ohjataan.
Viime viikon treeneissä käytiin ensin läpi kotitehtävänä ollut vertailu treeniminän ja kisaminän välillä. Kuten arvata saattaa, niitä eroja löytyi itselläkin aika pitkä lista. Jatkoa ajatellen hommana olisi sitten koittaa minimoida noita eroja, jotta kisatilanne olisi suurin piirtein samanlainen kuin treenitilanne ja päin vastoin. Merkittävimpinä eroina itsellä on valmistautuminen, kisajännitys ja käytös kisapaikalla verrattuna treeneihin, koskien myös koiralta vaadittavaa käytöstä. Omatoimisesti harkatessa Sinni mm. saa usein mennä vapaana kentälle. Ja palkkaus poikkeaa tietysti myös, kun treeneissä palkka useimmiten tulee ohjaajalta ja kisoissa se odottelee maalialueen ulkopuolella. Lisäksi kisoissa tulee valittua varmempia ohjausratkaisuja, vaikkei ne välttämättä olisikaan parhaita vaihtoehtoja. Nuo nyt on ainakin sellaisia selkeitä muutoksenpaikkoja. 

Treeninä oli tuollainen rata. Tässä keskusteltiin tutustumisen jälkeen siitä, että keskityttiinkö tutustumisessa välttämään ansaesteitä vai pohdittiinko suoritettavaa rataa. Myönnettäköön, että oma ajatus kävi ansaputkissa ainakin pituuden jälkeen sekä 17. hypyn takaakierrolla :D

Me tehtiin tätä rataa tuonne 14.putkelle saakka. Alussa tahkuttiin kyllä 4.-5. välissä, jossa Sinni valitsi putkeen irtoamisen. Peruskäännös oli ensin huono, ja kun siitä pääsi livahtamaan putkeen, niin ei kyllä tahtonut kääntyä enää hyvälläkään käännöksellä. Saatiin lupa tehdä tuohon vastakäännös, jolla toimi ihan ok. Alkuun olin muuten tyytyväinen, sillä haki 2.hypyn kaukaakin tyrkkäämällä, jolloin sain hyvän valssin kolmoselle. Hankala oli sitten tuo pituudelta kääntyminen, vaikka sainkin hyvin etumatkaa kun irtosi niin kivasti 11.putkeen. Pituuden jälkeen oltiin putkessa aika monta kertaa. Äänen käyttäminen tuollaisessa kohdassa on aika suotavaa. Sinnissä näkyi kyllä treenitauko ja virtaa ja vallattomuutta oli normaalia enemmän. Meinasi itsellä vähän käpy palaa jo, kun tyyppi tarjoili omia ratkaisujaan ja sinkoili vähän sinne tänne. 

Jos edelliset treenit oli vähän hermoja raastavat, niin tälle viikolle saatiin ihan mielettömän motivoivat ja onnistuneet treenit kontaktien parissa. Me saatiin tämä rata tehtyä pätkissä läpi. Onnistumisen tunne ja edistyksen näkeminen tuli kyllä niin tarpeeseen!


Eka pätkä 1.-6. Alku oli hyvä ohjattuna suoraan kolmoshypyn oikealta puolelta, kun sain niin hyvin etumatkaa linjaamiselle kun Sinni irtoaa putkille kaukaakin. Takaakierto neloselle vaan kunnolla pyöräyttämään. A:lle (ja ylipäätään kaikille kontakteille) haettiin sitä, etten omalla liikkeelläni / hidastamisella auta koiraa stopissa vaan sen täytyy kestää se, että mun liike jatkuu samanlaisena koko ajan. Tuli se sieltä jokusen kerran pois liikkeellä, että sain huomatettua.

6.-13. Keinun ja putken ohjasin oikealta, jotta sain puolennvaihdon tehtyä jatkoon. Putkesta koiran tullessa piti vain malttaa odottaa ja ohjata, jotta ei kaahaillut esteen ohi. Jotta sain vähän etumatkaa, kympille lähetys ja menoksi. Huolella ohjaus puomille ja sinne kääntämään linjaa, sain Sinnin ohjattua kerran putkeenkin kun en huolellisesti ohjannut - koira teki ihan oikein ;) Tuonne puomille sitten tehtiin valssia häiriöksi, ja se on sitten seuraavana treeniohjelmassa kontakteille. Muutama toisto vaadittiin, jotta alkoi kestää kunnolla valssaamisen edessä.

13.- 19. Muutamat kökköperuutteluvalssit ensin 14.hypylle :D 16.hypyn ohjasin niistolla ympäri oikeanpuoleisen siivekkeen, pakkovalssi tai saksalainen toiselta puolelta olisi ollut myösvaihtoehtona, mutta päädyin tähän kuitenkin ja oli ihan ok. A:llekin tehtiin valssia, ja aika kivasti meni jo se, kun oli siedättynyt sille puomilla.

19.-24. 16.hypylle pakkovalssi, ja pysyi keinulla, wuhuu! En nyt tokikaan ihan täpöllä tykittänyt itse, mutta silti jee.

Kaikenkaikkiaan voisi yhteenvetona todeta, että kontaktit on edistyneet huimasti syksystä. Vaikeampia häiriöitä lisäilemään vaan.

Muskalla jäi rallytreenit välistä, koska lämppälenkillä huomasin, että juoksut on alkaneet. Jospa ottaisi työn alle treenitauon aikana opettaa sille perusasennon ja seuraamisen oikealle sekä puolenvaihtokuvioita. Ja voisi muutenkin katsella AVO-luokan liikkeitä ja tehdä pohjia sinne. Kisoihinhan me nyt ei sitten luonnollisestikaan olla myöskaan menossa. Sinnillä lienee siis juoksut myös tulossa tässä lähiaikoina. Sillä on muuten menossa läskileiri tällä hetkellä, kun on niin hoikassa kunnossa. Jo ennestäänkin aika isohkoa ruoka-annosta on siis lisätty ja katsellaan miten alkaa tarttumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti